Türk üniversitelerinin çoğu ilk 500'e giremiyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Eylül 2010 23:36, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

İzmir'de Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ)'nin 2010-2011 akademik yılı törenle açıldı. Törende konuşan Rektör Prof. Dr. Mehmet Füzün, "Maalesef Türkiye'deki üniversitelerden çoğu, dünyada ilk 500 arasına giremiyor." dedi. Sabancı Kültür Merkezi'ndeki tören, saygı duruşu ve İstiklâl Marşı'yla başladı. Ardından protokol konuşmaları yapıldı, DEÜ Devlet Konservatuvarı öğrencileri küçük bir konser verdi. İlk derecelere giren yeni öğrencilerle mezunlara ödül verilmesiyle son buldu.

Rektör Prof. Dr. Füzün, Türkiye'deki üniversite sayısının 150'yi bulduğunu, DEÜ'ye de bu yıl 11 bin 696 öğrencinin daha girdiğini belirtti. Bilimsel yayın sayısındaki artışa rağmen üniversitelerin istenen düzeye ulaşamadığını vurgularak, "Her birimiz sorunun değil, çözümün bir parçası olmayı başarabildiğimiz gün, Türk yüksek öğretiminde hedeflenen aydınlanmanın da başladığı gün olacaktır." şeklinde konuştu. Üniversitelerin, aydınlanmaya giden yolda bilime hizmet yuvaları olduğuna işaret eden Füzün, "Zorlu bir eğitim ve sınav sürecinin sonunda üniversitelerimizi kazanan gençlerimizin, ideallerine yaraşır bir donanıma kavuşabilmesi için hepimiz canla başla çalışmak zorundayız. Biliyoruz ki gençlerimizin başarısı, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin yarınlarını da aydınlatacaktır." dedi. Türkiye'de yüksek öğretim kurumlarının hızla arttığını kaydeden Rektör Mehmet Füzün, "Ülkemizde yüksek öğretim verilerini değerlendirirken eğitimin kalitesine dair çok da pozitif bir tablo görebildiğimizi söyleyebilmek maalesef mümkün değildir. Araştırma ve buluş konusunda da istenen düzeyde değiller. Öncelikle üniversiteler, sanayi kuruluşlarıyla temas halinde olmalıdır. Tüm bunlar kısa vadeli planlarla değil, Türkiye'nin mevcut koşulları ve ihtiyaçları dikkate alınarak, hedefler belirlenip gelecek planları yapılarak sağlanabilir." diye konuştu.

Öğrenciler adına söz alan Denizcilik Fakültesi Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği Bölümü 4. sınıf öğrencisi Özgün Nalbantoğlu ise DEÜ Tınaztepe Yerleşkesi'ne ulaşım konusunda büyük sıkıntı yaşadıklarını ifade etti. Nalbantoğlu, yerleşkede sefer yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ait otobüslere ücretsiz ve kartsız binilebilmesini istedi.

İzmir Vali Vekili Ardahan Totuk da Osmanlı Devleti zamanında okullarda kullanılan kalem ve tahtaların, Kâbe'nin etrafında dolaştırılıp getirildiği belirterek, "Sadece İzmir'in değil, ülkemizin en seçkin üniversiteleri arasında yer alan DEÜ'nün akademik yılının açılışında bulumaktan mutluluk duyuyorum. Öğrencilere ve öğretim üyelerine başarılar diliyorum." dedi.

Konuşmaların ardından DEÜ Devlet Konservatuvarı Senfoni Orkestrası, Ulvi Cemal Erkin'in "Köçekçe" isimli eserini seslendirdi. Daha sonra fakültelere en yüksek puanla kayıt yaptıran 13 öğrenciyle 2009-2010 akademik yılında birincilikle mezun olan 13 öğrenci, Rektör Füzün tarafından ödüllendirildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber